10 druhů rybích knedlíčku ve francouzském vývaru

Knedlíčky z masa sladkovodních ryb jsou ideální vložkou do polévek. Hodí se do všech rybích vývarů připravovaných nejenom z hodnotného, ale i podřadnějšího masa nebo pouze z kostí, hlav nebo vnitřností. Nákladnější avšak výtečný je francouzský vývar, který v kombinaci s knedlíčky, připravenými podle kteréhokoliv z níže uvedených postupů, může být i samostatným pokrmem.


FRANCOUZSKÝ RYBÍ VÝVAR

3-4 kapří hlavy, 30 dkg štičího nebo kapřího masa, 5 dkg pórku, 5 dkg petržele, snítka petrželové natě, menší cibule, kousek mrkve, list libečku, 10 zrnek pepře, sůl, 3 stroužky česneku, 2 žloutky, 2 lžíce olivového oleje, lžička citrónové šťávy.

Hlavy, maso, pokrájenou zeleninu a koření vaříme v osolené vodě asi 45 minut. Vývar procedíme přes plátěnko a vroucí vodou doplníme do 1,5 litru. Pak zavaříme knedlíčky. Asi po pěti minutách odstavíme a opatrně přimícháme majonézu připravenou z prolisovaného česneku utřeného se žloutky, olejem a citrónovou šťávou.

Další recepty k přečtení zde


KNEDLÍČKY Z RYBÍHO MASA

1.

25 dkg kapřího masa, 10 dkg strouhanky, 3 vejce, 5 dkg másla, 2-4 lžíce mléka, špetka muškátového květu, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme. Přidáme strouhanku, žloutky, rozpuštěné máslo, mléko, muškátový květ, sůl a nakonec sníh z bílků. Knedlíčky vhazujeme do vývaru a vaříme asi 5 minut.

2.

25 dkg štičího masa, 5 dkg strouhanky, lžíce hrubé mouky, 2 žloutky, 5 dkg másla, 5 lžic silného rybího vývaru, půl lžičky sladké papriky, špetka muškátového květu, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme. Přidáme strouhanku, mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, vývar, koření, sůl a necháme v chladu hodinu odležet. Knedlíčky vhazujeme do vývaru a vaříme asi 5 minut.

3.

15 dkg štičího masa, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg v mléce namočené bílé veky, lžíce strouhané cibule, 2 vejce, špetka soli. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme s anglickou slaninou i vymačkanou vekou. Přidáme ostatní suroviny a z husté kaše děláme knedlíčky, které ve vývaru vaříme asi 5 minut.

4.

25 dkg masa z méně hodnotných sladkovodních ryb, 3 rohlíky, 2 vejce, lžíce krupice, 5 dkg másla, zelená petrželka, špetka kayenského pepře, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme s rohlíky namočenými v mléce a vymačkanými. Přidáme krupici, vejce, rozpuštěné máslo, nadrobno pokrájenou petrželovou nať, pepř a sůl. Knedlíčky vaříme ve vývaru asi 5 minut.

5.

25 dkg masa z méně hodnotných sladkovodních ryb, 5 dkg strouhanky , 6 natvrdo uvařených žloutků, 5 dkg másla, lžíce nadrobno pokrájené pažitky, 1-2 lžíce smetany, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme (kůži, jeli jemná, neodstraňujeme). Přidáme přes síto prolisované žloutky, rozpuštěné máslo a ostatní suroviny. Je-li kaše příliš hustá, přidáme smetanu. Knedlíčky vaříme ve vývaru asi 5 minut.

6.

15 dkg masa z méně hodnotných sladkovodních ryb, 10 dkg vařených brambor, 2 lžíce krupice, vejce, 5 dkg másla, špetka muškátového květu, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme s bramborami. Přidáme ostatní suroviny a z husté kaše děláme knedlíčky, které vaříme ve vývaru asi 5 minut.

7.

15 dkg masa z jakýchkoliv sladkovodních ryb, 10 dkg vepřového mozečku, 5 dkg strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, špetka pepře, sůl. Maso upečeme, udusíme nebo uvaříme, zbavíme kůže, kostí a semeleme se syrovým odblaněným mozečkem. Přidáme ostatní suroviny a z husté kaše děláme knedlíčky, které vaříme ve vývaru asi 5 minut.

8.

15 dkg pstruzího masa, 10 dkg šunky, 2 lžíce krupice, 2 žloutky, 2 lžíce smetany, špetka pepře, sůl. Maso upečeme, zbavíme kostí a s kůží semeleme. Přidáme nadrobno usekanou šunku a všechny ostatní suroviny. Z husté kaše děláme knedlíčky, které ve vývaru vaříme asi 5 minut.

9.

25 dkg kapřího mlíčí(popřípadě směsi mlíčí s ostatními vnitřnostmi),4 lžíce krupice, 4 žloutky, 5 dkg másla, sůl. Mlíčí udusíme na másle a semeleme. Přidáme krupici, žloutky a sůl. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, které vaříme ve vývaru asi 5 minut.

10.

25 dkg kapřích nebo okouních jiker, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce hrubé mouky, lžička nastrouhané cibule, 4 žloutky, sůl. Maso povaříme v osolené vodě a rozetřeme se žloutky. Přidáme ostatní suroviny a lžičkou vykrajujeme knedlíčky a vaříme je ve vývaru asi 5 minut.

 

Sending
Ohodnotit článek 1-5 hvězdičkami 0 (0 votes)

Sdílet s přáteli