Rybí polévky-recepty z celého světa

ITALSKÁ RYBÍ POLÉVKA

Ingredience: 80 dkg jakýchkoliv sladkovodních ryb, 1 cibule, 1 rajče, 5 dkg póru, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 bobkový list, špetka citrónové kůry, špetka pomerančové kůry, špetka šafránu, sůl, 1,5 l vody, 20 dkg parmazánu.

V hrnci rozpálíme olej, na němž osmahneme šafrán, pokrájenou cibuli, rajče, pór a nakonec utřený česnek. Přidáme pepř, sůl, rozdrobený bobkový list, pokrájenou rybu a vše vaříme 20 minut. Vývar přecedíme a zavaříme do něj makaróny. Na talíře rozdělíme nastrouhaný sýr, horkou polévkou ho zalijeme a ihned podáváme.


MADRIDSKÁ RYBÍ POLÉVKA

Ingredience: 30 dkg jakýchkoliv sladkovodních ryb, 40 dkg rybích hlav, 50 dkg rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 bobkové listy, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje, šťáva z 1 citrónu, 1,5 l vody, petrželová nať.

Hlavy vaříme v osolené vodě 20 minut. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme na drobno nasekanou cibulku, utřený česnek, nakrájená rajčata, přilijeme procezený vývar z hlav, citrónovou šťávu a když se začne polévka vařit, vmícháme do ní na kousky pokrájené ryby, zbavené kůže a kostí. Po dalších 20 minutách podáváme s nakrájenou čerstvou petrželovou natí.


SOLJANKA ZE ŠTIKY

Ingredience: 60 dkg štičího masa, popřípadě i kostí, 5 dkg másla, 5 dkg cibule, 5 dkg kyselých okurek ( kvašáků ), 1 rajče, lžíce solených kapar, 8 oliv, lžíce citrónové šťávy, špetka citrónové kůry, pepř, sůl, 1,5 litru vody.

Z rybího masa a kostí připravíme vývar. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme pokrájené rajče, okurky, vypeckované olivy, kapary, zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Osolíme, opepříme, ochutíme citrónovou šťávou a kůrou.


POLÉVKA Z KAPRA

Ingredience: 40 dkg kapřího masa, 3 kapří hlavy, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 5 dkg másla, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, pepř, petrželová nať, sůl, 1 dl smetany, 5 dl bílého přírodního vína, 1 litr vody.

Na másle osmahneme na drobno nasekanou cibuli a utřený česnek. Přilijeme bílé víno a vodu. Přidáme hlavy, koření, petrželovou nať, sůl a nepřikryté vaříme 20 minut. Vývar přecedíme a ještě 15 minut povaříme na kousíčky pokrájeným kapřím masem zbaveným kůže a kostí. Nakonec zjemníme smetanou.

Do polévky můžeme ještě přidat opečené kostičky chleba. Připravíme si je tak, že ořežeme kurku z chleba, nakrájíme na kostičky, a dáme je opéct do trouby nebo je opražíme na pánvi. Můžeme zakápnout olivovým olejem. Kostičky chleba opražíme rychle, aby se zachovala křupavost.


BRAMBOROVÁ POLÉVKA S RYBAMI ( RUSKÝ RECEPT )

Ingredience: 1000 g rybích hlav, 500 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 lžíce másla, sladká mletá paprika, bobkový list, zelená petržel, jeden a půl litru vývaru, sůl.

Hlavy dobře omyjeme, rozpůlíme, odstraníme žábry, ponoříme krátce do horké vody, opláchneme, vložíme do hrnce a vaříme asi půl hodiny. Vývar pak pečlivě scedíme. Částečně vychladlé hlavy rozebereme a kousky masa dáme před podáváním do vývaru.

Drobně nakrájenou cibuli a očištěnou, jemně nakrájenou zeleninu osmažíme na másle. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do vroucího scezeného vývaru. Pak přidáme osmaženou zeleninu, bobkový list, papriku, sůl a vaříme ještě půl hodiny. Do jednotlivých porcí přidáme zelenou petrželku.

Další recepty k přečtení zde


HRACHOVÁ RYBÍ POLÉVKA

Ingredience: Jeden a půl litru vody (asi na šest porcí, 350 odřezků z ryb, hrst hrachu, 5 dkg másla, 2 lžíce mouky, 10 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 housky, mletý pepř, majoránka, petrželka, sůl.

Večer namočíme hrách a druhý den ho uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme ve slané vodě odřezky z ryb, kořenovou zeleninu a cibuli. Měkký hrách rozmixujeme s vývarem z ryb a zeleniny, Pokud je potřeba, zahustíme máslovou jíškou a dobře provaříme. Okořeníme pepřem a majoránkou. Do hotové polévky vložíme obrané, usekané maso z rybích odřezků, nakrájené vařené mlíčí nebo jikry a nasekanou petrželku.


ZADĚLÁVANÁ POLÉVKA Z DROBNÝCH RYB

Ingredience: Jeden a půl litru vody (asi šest porcí), půl kg ryb, 1 lžíce octa, 1 stroužek česneku, 2 dkg másla a 3 dkg hladké mouky na jíšku, 1 cibule, 1 menší celer, 1 žemle, 1/8 l mléka, paprika, 2 lžičky rajčatového protlaku, petrželka, 6 dkg vařeného nebo sterilizovaného hrášku, 2 na másle osmažené, na kostičky nakrájené žemle.

Ryby oškrábeme, vykucháme, vypereme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme česnek, nakrájenou na másle podušenou cibuli s celerem, ocet a vaříme asi deset minut. Pak scedíme, uvařené ryby vyjmeme, maso obereme od kostí, přidáme k němu zeleninu, v mléce namočenou, dobře vymačkanou žemli, rajčatový protlak a mletou papriku.

Všechno promícháme a umeleme na masovém strojku (můžeme také umixovat). Připravíme si světlou jíšku, přidáme k ní umletou směs, zalijeme procezeným vývarem z ryb a dobře povaříme. Do hotové polévky vložíme hrášek a sekanou petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.


Sdílet s přáteli