X důvodů, proč si doma nevyrábět boilies

Možná si již delší dobu pohráváte s myšlenkou, že byste si chtěli vyrobit vlastní boilies. Už jenom ta představa, že chytáte ryby na vlastní kuličky dokáže člověka naprosto pobláznit. Jak se ale říká, tak nic není zadarmo a u domací výroby to platí jakbysmet.

Je opravdu naivní si myslet, že vaše boilie bude okamžité lepší, než jsou prodávané hotovky na trhu. Je jistě pravda, že každý nějak začínal, což se samozřejmě týká i současných top výrobců. Samozřejmě pokud vytrváte, jistě to své plody přinese.

Než ale začnete, doporučuji vám přečíst tento článek, jestli má cenu tohle vše podstupovat. Je to jen takové letmé nastínění, kde zdaleka nepopisuji všechna úskalí a problémy, které mohou při výrobě domácího boilies nastat.

Proč si doma vůbec boilies vyrábět?

Tuto základní otázku byste si měli položit, ještě než se začnete shánět po receptech, přísadách, a řešit dalších spousty otázek. Prve se sami sebe zeptejte, jak často do roka na boilies vůbec chytáte? Jestli je vaše odpověď taková, že je to párkrát do roka, tak vám na rovinu musím říct, že tohle nemá vůbec smysl podstupovat.

Raději veškerý čas věnujte samotné přípravě, hledáním informací o samotném revíru. Pokud je to možné a na revír to nemáte daleko, je určitě lepší si začít předkrmovat lovné místo. Ideálně hned několik.


Množství času a práce na výrobu boilie

Jak známo, tak v dnešní době bojujeme s časem všichni. Pokud věčně nestíháte nebo jste hodně pohodlní, rovnou na výrobu zapomeňte. Vyrobit doma několik kilogramů není žádná sranda.

Než si vše nachystáte, odvážíte, odměříte, spojíte, uvaříte, uteče několik hodin času. Domácí výrobu booilie bych přirovnal k cukrařině, kde je potřeba dodržet přesnou váhu surovin i tekutin.

Nemůžete si dovolit suroviny odpsypávat nebo odlévat podle vašeho oka, tak jak se vám zamane. Nebo nedej bože ještě je nahrazovat něčím jiným, co vás jako první napadne.


Složení, recepty na boilies

Získat suroviny pro domácí výrobu boiliesu dnes není žádný problém. Pokud máte dostatek financí, můžete si koupit v podstatě cokoliv. Stejně je to i s recepty na boilie. Najít si dnes na internetu recept na boilie, je stejně jednoduché, jako najít si recept na bábovku.

Recepty na bábovku mají ale povětšinou stejný základ, plus minus nějaké další ingredience. Proto je více či méně dané, že taková bábovka bude chutnat asi každému. Pokud to tedy není někdo, kdo nemá rád sladké.

Nutrigo boilies LK Baits

Za to u boiliesu připraveného z nějakého nalezeného receptu, nebudete mít nikdy jistotu, že bude kapry na vybraném revíru přijímáno. To je dáno tím, že každá voda je úplně jiná a všude funguje něco jiného.

V zásadě je potřeba vycházet z roční doby, velikosti daného revíru, kapří obsádky, potravy kaprů a dalších faktorů. Z tohoto důvodu nelze prostě vzít nějaký recept, uvařit pár kilo boilies a najivně si myslet, že budou kapři vylízat na břeh.


Finanční nákladnost

Také musíte počítat s tím, že ne všechny suroviny na váš recept spotřebujete. U některých přísad využijete jenom pouze malé množství, jelikož se používají jenom ve velmi malých dávkách. Tímto se mnohonásobně zvedá cena vašeho boilies oproti komerčním hotovkám na trhu.

caperlan boilies 10 kg

Mrknout na cenu a hodnocení boilies z Decathonu.

Je sice výhodnější nakupovat v tom největším balení, ale aby vše přišlo k užitku, tak budete muset vyrobit nejméně 100 kg boilie. A to v domácích podmínkách nebude žádná sranda.


Jaké jsou vaše kuchařské dovednosti?

Jestli je vaše odpověď taková, že do kuchyně chodíte maximálně na jídlo nebo si uvařit kávu, je nejlepší na celou výrobu hodně rychle zapomenout. V nejlepším případě možná celou várku dotáhnete do konce, ale stejně budete vnitřně vědět, že to bylo poprvé a naposled.

V pravděpodobnějším případě skončíte už u přípravy těsta, které stejně nakonec poletí do koše. Celá kuchyň bude ulepená, včetně vás a po vás zbyde akorát pohroma. Korunu tomu ještě nasadíte, že to tak celé necháte, aby to vaše drahá žena, přítelkyně po vás uklidila.

mikbaits boilies


Domácí výroba boilie

Pokud nevlastníte nějaký kuchyňský robot, který umožňuje set na výrobu domácích klobásek, budete to muset udělat na starém litinovém mlýnku na maso nebo za pomoci výtlačné pistole určené pro výrobu boilies.

Následuje šoulání s rollobalem, kdy zjistíte, že tohle není nejrychlejší způsob, jak proměnit těsto do tvaru kuličky. Vaření je další krok, kde můžete udělat několik chyb. Myslet si, že boilies stačí už jenom povařit, je další z mnoha chyb u začátečníků.

Vaření je právě že jeden z kroků, kde se nevyplatí spěchat. Je potřeba, aby byly všechny kuličky stejně dlouho vařené a voda by měla být neustále ve varu. Pokud přidáte kuliček více, než tomu bylo v první dávce, tak se celé vaření boiliesu protáhne.

Trik je v tom, přidávat do vařící vody stále stejné množství a nechat je vařit stejně dlouhou dobu, podobně jako když děláte knedlíčky do polévky. Každá směs má také individuální délku vaření. Vařením lze také ovlivnit i dopu rozpadu.

Vybrat boilies podle recenzí od rybářů


Kde budete boilies sušit a skladovat?

Vzhledem k tomu, že většina rybářů nemá jinou možnost, než boilies vařit doma v kuchyni, připravte se na to, že vaše druhé polovičky nebudou z tohoto vašeho počínaní dvakrát nadšené. Ono se také není čemu divit, jelikož složení a vůně některých přísad není nikterak líbezná.

Další problémy můžou nastat u použitého nádobí, které se může obarvit, či znečistit, ať už se jedná o plasty nebo dřevo. Nejlepší možnost je zakoupit si vlastní kuchyňské nádobí, určené čistě k vaším domácím pokusům.

Boilies musíte také někde dobře usušit. Vzhledem k tomu, že jsou v kuchyních pořád nějaké pachy i páry z vaření, budete muset popřemýšlet, kde je u vás stála pokojová teplota a nikomu nebudou vadit vámi připravené kapří dobroty.

V každém případě musí být boilie dobře vysušené, aby nám později nezačalo plesnivět. Po usušení můžete boilie umístit do plastových nádob a nechat kuličky vytvrdnout, jestliže to je žádoucí.

Krátké shrnutí

Pokud jste dočetli až sem, nejspíše vám došlo, že výroba boilies není žádná sranda. Dnes je na trhu spoustu kvalitního boilies, jak od českých výrobců, tak od zahraničních firem. Jak už bylo v článku uvedeno, každá voda je jiná a ke každé to chce jiný přístup i jiné koule. Místo domácího koulení raději zkuste zjistit, co zrovna na dané vodě funguje.

Napsat komentář k tomuto článku

Sdílet s přáteli