BÁDENSKÝ KAPR ( NĚMECKO )
Ingredience: 600 g kapra, 60 g másla, 1 vejce, hladká mouka, 50 g celeru, 50 g křenu, 0,05 l bílého vína a sůl.
Očištěného kapra rozdělíme na čtyři porce, osolíme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Pak jej podlijeme vínem a dusíme do měkka za občasného podlévání vypečenou šťávou. Měkkou rybu rozdělíme na nahřáté talíře, posypeme směsí křenu a nastrouhaného syrového celeru a drobně nakrájeným, natvrdo uvařeným vejcem. Přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s vařenými maštěnými brambory a s hlávkovým salátem.
KAPR PO MAĎARSKU
Ingredience: 1000 g kapra, olej, 80 g cibule, pět paprik, pět rajčat, tři stroužky česneku, sůl, mletý pepř.
Kapra zbavíme páteře a nakrájíme na porce. Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájené papriky a zvolna dusíme asi deset minut. Přidáme na plátky nakrájená rajčata, (která jsme předtím spařili a oloupali) a na drobno rozkrájený česnek. Směs osolíme, podle chuti opepříme a dusíme tak dlouho, než rajčata pustí šťávu. Vložíme porce kapra, podlijeme trochou vody a dusíme asi dvacet minut. Jako přílohu podáváme vařené brambory.
KAPR PO FRANCOUZSKU
Ingredience: 800 g kapra, 2 lžíce másla, citrón, zelená petržel, olej na smažení a sůl.
Omyté a osušené porce kapra osolíme. Střed porcí z hřbetní strany nařízneme a vložíme kolečka dobře omytého citrónu. Na pánvi porce kapra opečeme na rozpáleném oleji. Upečené porce ryby vyjmeme, narovnáme na větší mísu, ochutíme rozpuštěným máslem, posypeme nasekanou zelenou petrželí. Podle chuti opepříme. Kolem porcí narovnáme máslem omaštěné vařené brambory. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
MARINOVANÝ KAPR PO MEXICKU
Ingredience: 6 porcí kapra, citrónová šťáva a sůl. Na marinádu: 150 g majonézy, 1 nastrouhané jablko, lžíce nastrouhaného křenu, 1 prolisovaný banán, 1 sladkokyselá okurka, lžička nasekaných kaparů, lžička cukru, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce přírodního bílého vína, špetka bílého pepře a sůl.
Očištěné porce kapra zakapeme citrónovou šťávou, necháme chvíli odležet a krátce je zvolna povaříme na mírném ohni v osolené vodě. Ryba se nesmí rozpadnout. Vařeného kapra vyjmeme rybí lopatkou, částečně vychladlého vykostíme a porce narovnáme do hlubší skleněné nebo porcelánové misky. Všechny přísady na marinádu dobře promícháme, naposled nastrouháme jablko a ihned je přidáme do marinády. Porce kapra přelijeme marinádou a necháme v chladničce asi tři hodiny vychladnout. Podáváme jako předkrm se slaným bílým pečivem a s bílým vínem.
KAPR V SYROVÁTCE ( PAKISTÁN )
Ingredience: 60 dkg kapra, 5 dl syrovátky, 1,5 dl oleje, 5 dkg cibule, 5 stroužků česneku, lžíce šťovíkových lístečků, lžička sladké papriky, sůl.
V tomto případě maso zbavené kůže a větších kostí nakrájíme na tenké nudličky namočíme do syrovátky. Druhý den osmahneme na oleji utřený česnek, nastrouhanou cibuli, nasekaný šťovík, přidáme osolenou lžičku sladké papriky a všechny kousky důkladně zaprášíme. Rybu zprudka osmažíme.
KAPR NA CIBULI ( ÚKRAJINA )
Ingredience: 1 kg kapra, 100 ml oleje, 30 g hladké mouky, 40 g cibule, 30 g másla, lžíce octa, 20 g cukru, 3 hřebíčky, 3 zrnka nového koření a pepře, 2 bobkové listy, malá feferonka nebo špetka mletého chilli, sůl, petrželka.
Vykuchaného a omytého kapra nakrájíme na porce, osolíme, posypeme kořením, obalíme v mouce a po obou stranách na oleji opečeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, polovinu jí osmažíme na másle. Pak přidáme další koření a feferonku, cukr, ocet a druhou polovinu cibule. Vše zalijeme zalijeme asi 300 ml vody nebo rybího vývaru, vložíme porce kapra a ještě dusíme do měkka. Hotový pokrm posypeme sekanou petrželkou.
KAPR NA BRAMBORÁCH ( BANGLADÉŠ )
Ingredience: 60 dkg kapra, sůl, 1,5 dl oleje, 50 dkg brambor, 5 dkg cibule, půl lžičky kari, půl lžičky sladké papriky, bobkový list, špetka skořice.
Očištěného kapra, zbaveného kůže a kostí, pokrájíme na velmi malé kousky, osolíme a prudce opečeme na oleji. Přidáme pokrájené syrové brambory, nastrouhanou cibuli, všechno koření, osolíme, podlijeme vodou a čtvrt hodiny dusíme. Zamícháme jen jednou a to na začátku.
SMAŽENÝ KAPR PO BENGÁLSKU
Ingredience: 4 porce kapra, 80 g kokosového tuku, lžička mletého zázvoru, lžička mleté sladké papriky, lžička kari koření, špetka mletého pepře, 1 citrón, 1 vejce, 100 g strouhané housky a sůl.
Očištěného na porce nakrájeného kapra osolíme, posypeme směsí koření a pokapeme citrónovou šťávou. Jednotlivé porce namáčíme několikrát v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhané housce a smažíme v rozpáleném kokosovém oleji ze všech stran do zlatová. Podáváme s brambory nebo s chlebem.
KAPR PO SICILSKU
Ingredience: 4 porce kapra po 200 g, 80 g rajčatového protlaku, 1/8 litru bílého vína, nakládané olivy, citrónová šťáva, olej, cukr a sůl.
Očištěného kapra naporcujeme, opláchneme, osušíme utěrkou a opečeme po obou stranách. Měkkou rybu vyjmeme, do pánve přidáme rajčatový protlak, víno, trochu vody a necháme přejít var. Podle chuti přidáme cukr a ochutíme citrónovou šťávou. Na talířích přelijeme ryby připravenou omáčkou, ozdobíme kolečky nakrájeného citronu a posypeme olivami. Pokrm podáváme s vařenými nebo osmaženými brambory.