Štika recepty 2 díl

ŠTIKA V BÍLÉ OMÁČCE

Ingredience: Středně velká štika, sůl, kořenová zelenina, 3 lžíce světlé máslové jíšky, mletý pepř, mleté nové koření, petrželka, čtvrt litru smetany.

Rybu nakrájíme na porce, vložíme je na pět minut do osolené horké vody, pak je vyjmeme a necháme okapat. V jednom litru vody uvaříme jemně krájenou zeleninu, propasírujeme ji zpět do vývaru, který zahustíme jíškou, okořeníme a v zahuštěné omáčce rybu uvaříme. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a ochutíme jemně sekanou petrželkou.


ŠTIKA PO ĎÁBELSKU

Ingredience: 4 větší porce štiky, 100 g másla, 50 g slaniny, lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, 1 feferonka, 1 kapie v oleji, citrón, zelená petržel a sůl.

Očištěné porce z menší štiky opláchneme, osušíme, potřeme máslem, obalíme v mouce a v mleté sladké paprice. Do každé porce vložíme plátek slaniny a čtvrt feferonky. Porce ryby sepneme jehlou, aby držely svinuté a opečeme je na másle na prudším ohni po obou stranách. Podáváme s vařenými, maštěnými brambory, jednotlivé porce ozdobíme na talíři proužky kapií v oleji a snítkami zelené petrželky.


MILÁNSKÁ KAŠE ZE ŠTIKY

Ingredience: 60 dkg štiky, sůl, 1 dl smetany, 1 dl oleje, 5 dkg másla, 30 dkg hřibů, lžíce krupice, špetka drceného kmínu.

Kůže a kostí zbavenou syrovou štiku umeleme, osolíme, přidáme smetanu. Tuto kaši za stálého míchání zahříváme, až se všechna smetana vstřebá. Pak opatrně, opět za stálého míchání přikapáváme olej. Vše 10 minut na velmi mírném ohni dusíme. Na másle orestujeme pokrájené hříbky, zahustíme je krupicí, ochutíme kmínem, osolíme a podáváme jako přílohu ke štičí kaši.


ŠTIKA NA ČESNEKU

Ingredience: 4 porce štiky (asi 80 dkg), 50 dkg brambor, 1,5 dl smetany, 5 stroužků česneku, 5 dkg sádla, 10 dkg slaniny, sůl.

Oloupané syrové brambory pokrájíme na kolečka, osolíme, vložíme do sádlem vymaštěného pekáčku a rozpuštěným sádlem ještě pokapeme. Navrch urovnáme osolenou rybu, kterou pokryjeme tenkými plátky slaniny. Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů. Utřený česnek rozmícháme ve smetaně, hotový pokrm zalijeme a ještě pět minut dopékáme v troubě.

Další recepty k přečtení zde


ŠTIKA NA VÍNĚ

Ingredience: 4 porce štiky (60 dkg), 5 dkg hladké mouky, sůl, půl lžičky pepře, 5 dkg másla, 0,5 dl rybího vývaru, 15 dl bíleno přírodního vína, 10 dkg žampionů, 1 dl smetany, žloutek,

Kůže a větších kostí zbavené porce osolíme, ze všech stran zaprášíme moukou smíchanou s pepřem, opečeme na másle, podlijeme vývarem, vrhem, zasypeme nadrobno pokrájenými žampiony a dusíme asi 15 minut. Rybu opatrně vyndáme, šťávu zahustíme smetanou s rozkvedlaným žloutkem, už nevaříme, jen prohříváme při teplotě na 70-80 stupňů. Omáčkou štiku podlijeme a přizdobíme čerstvými bylinkami.


ŠTIKA PO KLÁŠTĚRSKU ( RUSKÝ RECEPT ) 

Ingredience: Štiku nebo i lze použít jinou rybu, sůl, olej, trochu hladké mouky, 150 ml octa, bobkový list, několik zrnek nového koření, 2-3 stroužky česneku.

Vykuchanou a omytou rybu nakrájíme na kousky, mírně osolíme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Ocet svaříme s bobkovým listem a novým kořením, pak jej vlijeme do dřevěné nádoby, jejíž stěny jsme potřeli česnekem. Když zálivka vychladne, nalijeme ji na opečenou štiku. Po čtyřiadvaceti hodinách můžeme podávat na stůl s chlebem nebo pečivem. Takto připravená ryba vydrží v chladu i několik dní.


ŠTIKA S CITRONOVOU OMÁČKOU

Ingredience: 4 porce štiky (asi 800 g), 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo paštínák), půlka menší cibule, 4 zrna pepře, 3 zrna nového koření, půlka menšího bobkového listu, lžíce octa a sůl.

Na citrónovou omáčku: 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1/8 litru přírodního bílého vína, 1/8 litru vody, 1 citrón a 1 žloutek.

Do vody vložíme očištěnou, nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do horkého vývaru vložíme porce očištěné štiky. Rybu vaříme velmi zvolna na mírném ohni, vodu necháme pouze 12 minut perlit. Pak porce vyjmeme dírkovanou naběračkou a podáváme s citrónovou omáčkou. Vhodnou přílohou je slané bílé pečivo. Pro vetší křupavost můžeme pečivo opéct na sucho na pánvi.

Příprava citrónové omáčky: z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou, vínem, našleháme a povaříme nahladko. Pak přidáme kůru z chemicky neošetřeného nebo v horké vodě dobře omytého citrónu. Citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Nakonec vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze ještě několik minut prohřejeme.

Sending
Ohodnotit článek 1-5 hvězdičkami 2.5 (2 votes)

Napsat komentář k tomuto článku

Sdílet s přáteli