9 staročeských receptů na štiku

Štika plněná ořechy

Ingredience:
Menší štika, 2 macesy (nekynutý pesachový chléb), 2 žloutky, sůl, třetina lžičky pepře, 20 dkg ořechů, 5 dkg husího
sádla, několik lžic vody.

Postup:
Macesy namočíme do vody, vymačkáme, přidáme žloutky, sůl, pepř, nadrobno pokrájené ořechy a touto nádivkou naplníme očištěnou štiku. Zašijeme ji, osolíme a za občasného podlévání horkou vodou na husím sádle upečeme.


Štika na smetaně

Ingredience:
4 porce štiky (60 dkg), 3 lžíce octa, sůl, 2 dl smetany, 2 dkg hladké mouky, lžička cukru, 3 dkg kopru.

Postup:
Štiku udusíme v osolené vodě s jablečným octem. Ve smetaně zakvedláme mouku, také ji osolíme, 5 minut povaříme, osladíme, ochutíme jemně usekaným koprem a na rybu. Přes síto rybu touto omáčkou přelejeme  a podáváme s brambory.


Štika na víně

Ingredience:
4 porce štiky (60 dkg), 5 dkg hladké mouky, sůl, půl lžičky pepře, 5 dkg másla, 0,5 dl rybího vývaru, 1,5 dl bílého přírodního vína, 10 dkg žampionů, 1 dl kyselé smetany, žloutek, 3 dkg šunky.

Postup:
Kůži a větších porce zbavené kostí osolíme, ze všech stran zaprášíme moukou smíchanou s pepřem, opečeme na másle, podlijeme vývarem,  zasypeme nadrobno pokrájenými žampiony a dusíme asi 15 minut. Rybu opatrně vyndáme, šťávu zahustíme smetanou s rozkvedlaným žloutkem, už nevaříme, jen prohříváme. Omáčkou štiku polijeme a přizdobíme usekanou šunkou.


Příběnická štika

Ingredience:
Středné velká štika, 5 dkg másla, sůl, 10 dkg anglické slaniny, 5-7 brambor, 1 cibule, 2 dl sladké smetany, 10 dkg tvrdého sýra.

Postup:
Očištěnou a vykuchanou štiku ponecháme vcelku, osolíme ji a položíme na pekáč vydatně potřený máslem. Klademe na ni plátky slaniny, obkládáme kolečky cibule a brambor, které rovněž osolíme, vše zalijeme smetanou a zvolna pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Rybu posypeme strouhaným sýrem, na pět minut vrátíme do rozehřáté trouby, pak ihned podáváme.


Bratislavská štika s řeřichou

Ingredience:
Středně velká štika, 20 dkg másla, sůl, 7 dkg čerstvé řeřichy (spolehlivé lze vypěstovat za oknem v truhlíčku).

Postup:
Očištěnou a vykuchanou štiku rozkrojíme podélně na dvě poloviny, osolíme, urovnáme na pekáč, zalijeme 15 dkg rozpuštěného másla a asi půl hodiny pečeme při 200 °C až maso „praská“. Pak rybu upravíme na míse, posypeme nadrobno pokrájenou řeřichou a pokapeme zbytkem másla. Pokrm můžeme dochutit šťávou z citrónu.

Další recepty k přečtení zde


Boletická štika smažená

Ingredience:
4 porce štiky, 5 dl pomerančového džusu, pepř, sůl, hladká mouka, vejce, lžíce mléka a strouhanka z kukuřičných lupínků na obalení, olej na smažení.

Postup:
Každou porci zbavíme velkých kostí, v utěrce osušíme, zalijeme pomerančovým džusem a 24 hodin necháme v lednici odpočívat. Pak maso osušíme, opepříme, osolíme, obalíme v hladké mouce, vejci rozšlehaném v mléce a strouhance z kukuřičných lupínků . Smažíme v horkém oleji.


Pražská štika

Ingredience:
Středné velká štika, 3 lžíce sardelové pasty, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, 10 dkg másla, 2 dl sladké smetany.

Postup:
Očištěnou a vykuchanou štiku pokrájíme na podkovičky . Sardelovou pastu utřeme se změklým máslem, citrónovou
šťávou a pepřem. Každou podkůvku kasičkou natřeme, natřenou stranou položíme na pekáč, zalijeme smetanou a půl hodiny pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Pozn: protože sardelová pasta je dostatečně slaná, štiku již nesolíme).


Vodňanské štičí krokety

Ingredience:
1 kg štičího masa, 2 rohlíky, 2 vejce, lžíce krupice, 5 lžic mléka, sůl, mouka a paprika na obalení, olej na vymaštění pekáče.

Postup:

Štiku  nejlépe v páře  udusíme, zbavíme kůže, kostí a umeleme s čerstvými rohlíky. Přidáme mléko, vejce, krupici, sůl, vypracujeme těsto z něhož v dlaních tvoříme malé kroketky, obalujeme je v polohrubé mouce smíchané s paprikou a společně pečeme v olejem vymaštěném pekáči. Při pečení kroketky občas obrátíme.


Obložená štika

Ingredience: 4 porce štiky (60 dkg), sůl, 5 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 2 dl bílého přírodního vína, 5 dkg křenu, 3 dkg kopru, 4 vejce.

Postup:
Každou porci osolíme, přes síto zaprášíme moukou, na másle prudce osmahneme, pod­lijeme vínem a dopečeme. Rybu upravíme na mísu, zakapeme výpekem, zasypeme strou­haným křenem, usekaným koprem a ozdobí­me šestinkami natvrdo uvařených vajec.


0.0
Sending
Ohodnotit článek 1-5 hvězdičkami 0 (0 votes)
Tags:

Sdílet s přáteli