7 receptů na kapra


Kapr na česneku v alobalu


Ingredience:  600 g kapra, 2 stroužky česneku, 30 g másla, sůl.

Postup:

Očištěného porce kapra osušíme, dobře potřeme česnekem a osolíme. Připravené porce kapra vložíme na pánvičku nebo pekáček vyložený alobalem. Alobal předtím vymažeme máslem a nastrohaným česnekem. Porce kapra opět přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 30 minut. Vhodnou přílohou je bramborový salát.


Kapr pečený v alobalu se žampiony


Ingredience: 6 porcí kapra po 200 g, 200 g másla, 350 g žampionů, 100 g cibule, 1,5 dl bílého vína, citrónová šťáva, zelená petržel, sůl a 6 větších dílů alobalu.

Postup:

Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi půl hodiny odležet. Na části másla zpěníme na tenké plátky nakrájenou cibuli, přidáme na slabší plátky nakrájené, očištěné žampiony, osmažíme, zakapeme částí vína a asi minutu povaříme. Rybu osolíme, položíme na plátky alobalu potřené máslem, pokryjeme houbovou směsí, polijeme vínem a zbytkem rozehřátého tuku. Fólie alobalu dobře uzavřeme a na suché pánvi pečeme v mírně předehřáté troubě asi 20 minut. Podáváme s vařenými brambory a dílky dobře omytého citrónu.


Kapr vařený s citrónovým máslem


Ingredience: 6 porcí kapra, 1 větší mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 80 g másla, citrónová šťáva, celý pepř, nové koření, bobkový list, 1 cibule a sůl.

Postup:

Na plátky nakrájenou cibuli a zeleninu vložíme do studené vody, přidáme koření a přivedeme k varu. Pak přidáme osolené porce kapra, znovu uvedeme do varu a velmi zvolna vaříme do měkká. V malé pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme citrónovou šťávu z 1 citrónu a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Lopatkou na ryby opatrně vyjmeme na talíře a porce kapra přelijeme horkým citrónovým máslem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny.


Kapr na víně


Ingredience: 4 porce kapra, 40 g másla, 2 cibude, 2 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1 dl bílého vína, 80 g oleje, mletý pepř a sůl.

Postup:

Náporcováného, očištěného kapra opláchneme, dobře osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Jemně nakrájenou cibuli smícháme prolisovaným česneken. Do pánve s rozpáleným olejem vložíme připravené porce kapra. Zvolna je po obách stranách opečeme. Máslo zahřejeme v malém kastrůlku, přidáme cibuli s česnekem a osmažíme do růžová. Nakonec osmaženou cibuli zalijeme vínem a necháme jen přejít var. Opečené porce kapra rozdělíme na nahráté talíře, přelijeme šťávou s cibulí a vínem a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme hlávkovým salátem, nebo salátem z čekanky či pekingského zelí.

Další recepty k přečtení zde


Kapr zapečený se smetanou


Ingredience: 4 – 5 porcí kapra, 2 až 3 dl bílého vína, 4 – 5 zrn pepře, 1 menší bobkový list, 2 kuličky nového koření, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 kelímek husté kysané smetany, 2 lžičky sardelové pasty, 2 žloutky, 50 g tvrdého sýra

Postup:

Očištěného kapra osušíme a naporcujeme. Zalijeme jej večer bílým vínem a necháme v chladu do příštího dne uležet. Víno slijeme druhý den do kastrolu, v němž budeme kapra později vařit, přidáme všechno koření a podle potřeby přidáme vodu. Povaříme asi 5 minut, vložíme porce osoleného kapra kůží nahoru a na zcela mírném ohni slabě vaříme asi 10 minut. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z kapra a asi 10 minut povaříme. Pak přidáme smetanu, sardelovou pastu, polovinu nastrouhaného sýra a sejmeme z ohně. Před odstavením z ohně přidáme v troše smetany rozmíchané žloutky. Porce kapra vložíme do zapékací misky, zalijeme připravenou omáčkou a povrch pokrmu posypeme zbytkem strouhaného sýra a pokapeme máslem. Zapékáme v mírně předehřáté troubě až pokrm zrůžoví. Podáváme s vařenými brambory a s dílky dobře omytého citrónu.


Kapr s uzeninou


Ingredience: 4 větší porce kapra (po 200 g), 4 velké plátky uzeniny (lázeňský závin nebo cikánská pečené), 2 malé cibule, 50 g paprikované slaniny, lžička sladké mleté papriky, 4 plátky másla, citrónová šťáva, 3 rajčata, 3 bobule
zelených paprik, krabička zeleného hrášku, 2—3 lžíce oleje a sůl.

Postup:

Očištěné, na porce nakrájené kapří maso osolíme, posypeme paprikou, každou porci uprostřed nařízneme, do zářezu vložíme půl kolečka v horké vodě omytého citrónu a plátek uzeniny. Připravené porce kapra naklademe do zapékací misky vymazané olejem, obložíme je na kroužky nakrájenou cibulí, na nudličky nakrájenou paprikou, na kolečka nakrájenými rajčaty a odkapaným sterilovaným hráškem. Podáváme se smaženými brambory. Pokrm můžeme velmi dobře zapéci i v remosce.


Kapr pečený s pikantní omáčkou


Ingredience: 4 porce kapra po 200 g, mletý pepř, 50 g oleje, sůl; na omáčku: 2 lžíce jemné hořčice, 15 g hladké mouky, 2 žloutky, 30 g másla, mletý pepř, citrón, 300 ml litru vody a sůl.

Postup:

Očištěného, naporcovaného kapra opečeme po obou stranách na oleji a na nahřáté míse uložíme v teple. V kotlíku nebo v hrnci smícháme vodu s hořčicí, moukou a žloutky, přidáme sůl, pepř a šleháme ve vodní lázni, až omáčka zhoustne. Po částech přidáváme pak kousky čerstvého másla. Porce kapra podáváme s dušenou rýží, přelijeme připravenou omáčkou.

0.0
Sending
Ohodnotit článek 1-5 hvězdičkami 5 (1 vote)
Tags:
Hola
  • Sdílet s přáteli