Domácí výroba bílých červů

Bílý červ je znám jako účinná nástraha. Dnes není problém si bílé červy koupit, například ve zverimexu, akvaristické prodejně, nebo rybářských potřebách. Pro běžnou rybařinu vám stačí krabička červů někdy i na celý týden. Jiné je to u rybářů, kteří závodí v plavané. Ty jich spotřebují za jeden závod i několik litrů.

Sám jsem si kdysi červy také kupoval, ale časem jsem přišel na to, že doma (v garáži) vyrobení červy jsou mnohem lepší. Během několika let jsem zaznamenal na vlastní červy mnohem více záběrů, oproti kupovaným. Mezi přednosti bych vyzvedl delší život červa pod vodou, čistější barva, nesmrdí oproti kupovaným, ryby je berou s větší důvěrou.

Samotná výroba je velice jednoduchá. Může si je vyrobit každý, pokud máte z čeho a hlavně kde, neboť ne všude můžeme bílé červy množit hlavně kvůli nepříjemnému zápachu. Máme-li takové místo, kde zápach nebude nikomu vadit, seženeme si nějaké maso, bez kterého bílé červy nelze dělat.

Velmi vhodné jsou různé druhy bílých ryb nebo jiné maso, nejlépe hovězí, vnitřnosti (srdce, plíce apod.). Na toto maso si pořídíme zvlášť upravenou bednu. Ta může být z různého materiálu (prken, sololitu apod.). Dovnitř si však pořídíme zvlášť upravenou plechovou vložku, ve které prakticky probíhá celý vývoj červů.

Na tuto vložku narovnáme připravené ryby nebo jiné maso. Dříve ale vysypeme na vložku jemné piliny, které odebírají vlhkost. Bednu umísťujeme tak, aby do ní nepršelo, nebo nad ní upravíme stříšku. Je-li vhodné počasí (dodatečné teplo, kdy mouchy kladou vajíčka, odkryjeme krycí mouchové síto a necháme mouchy nalétat na maso.

Ovšem pozor kladouli mouchy naplno, musíme asi na půl dne bednu uzavřít krycím mouchovým sítem, abychom neměli na masu příliš mnoho nakladených vajíček, protože pak se vylíhne příliš mnoho larev a ty nemají dostatek masa, aby úplně vyspěly. Zůstane sice hodně červů, ale malých.

Další články na podobné téma zde

Není-li červ vyspělý a nemá-li potravu, začne utíkat a dokáže vylézt i ze zvlášť upravené vložky. To se vyspělému červu nepodaří, neboť je již příliš těžký! Vývoj červa (larvy) za normálního teplého počasí trvá asi týden, proto je dobré aspoň dvakrát zkontrolovat, zda červi mají dostatek masa a popřípadě jim maso přidat.

Za týden červy vybereme a prosijeme je přes připravené síto do čerstvých pilin, necháme je aspoň dva dny „čistit“. Pro tento účel nepoužíváme piliny prosáté sítem, kterým je potom budeme vybírat. Červy s pilinami nabereme na síto a prosíváme. Piliny propadnou á čisté červy dáme do připravené nádoby a prosypeme je kukuřičným šrotem.

Můžeme je dát podchladit do ledničky, kterou máme samozřejmě jen pro tento účel. Červy dáváme do ledničky postupně asi po dvou hodinách po jednom litru v připravených nádobách nebo v plátěných pytlících. Když dáme do ledničky větší množství červů najednou, nestačí lednička červy zchladit, ti pak vydávají velké teplo a dusí se. Podchlazené červy udržujeme při teplotě + 1 až +3 °C. Do té doby, než je přendáme do polystyrénové chladničky a transportujeme na místo závodů nebo normálního rybolovu.

Sending
Ohodnotit článek 1-5 hvězdičkami 4.5 (2 votes)
Hola
  • Sdílet s přáteli